Hoe kinderen met hun gedrag reageren op jouw energie – Leony Vandebelt

Hoe kinderen met hun gedrag reageren op jouw energie

Balans – De eerste sleutel voor gelukkige kinderen en gelukkige ouders

In het vorige artikel heb ik geschreven over de drie sleutels voor gelukkige kinderen, en gelukkige ouders. In mijn werk met kinderen kwam ik erachter dat zowel de meeste uitdagingen als de grootste bronnen van geluk – voor kinderen en ouders – terug te brengen zijn in deze drie deelgebieden. (Lees het artikel over de drie sleutels hier)

Dit artikel gaat over de eerste sleutel: Balans in jezelf.
Balans in je persoonlijke energie, om precies te zijn.

Een aantal voorbeelden van praktijk situaties die ik regelmatig tegenkom:

Mijn kind kan soms zó boos zijn. Wat ik ook probeer, niks helpt dan…
Sem is een gevoelige kleuter met veel temperament. Hij kan ontzettend boze buien hebben die zijn moeder radeloos maken. Wat ze ook probeert op die momenten, het lijkt alleen maar erger te worden. Wat ze ook zegt, wat ze ook doet, Sem slaat, schopt en gooit van alles door de kamer. Als papa thuis komt wordt hij opeens wel rustig.

Mijn kind heeft ‘heimwee’, hoe kan ik haar helpen?
Lisa is een hele gevoelige baby. Haar moeder is bang dat ze het niet fijn vindt op aarde, hier eigenlijk niet wil zijn en ‘heimwee’ heeft. Ze vindt haar er soms ongelukkig uitzien en meent dat ze moeite heeft met mensen. Lisa’s moeder weet dat haar baby een oude ziel is, en een nieuwetijdskind, en wil haar graag helpen om ‘ te landen’ en de wereld een veilige plek voor haar te maken.

Welke keuze is het beste voor ons kind?
Remco zit in groep 2. Na de vakantie zou hij overgaan naar groep 3, maar de juf denkt dat het beter voor hem is om nog een jaartje te kleuteren. Remco is nog erg speels en vrij en ze denkt dat een jaar langer bij de kleuters hem goed zal doen. Remco’s ouders hadden dat idee niet zo, maar nu de juf het zo duidelijk zegt overwegen ze toch maar om Remco een jaar extra te laten kleuteren. Remco zelf zei de laatste week ook dat hij liever bij de kleuters blijft.

Soms geloof ik dat mijn dochter mij niet lief vindt…
Mirthe is een gevoelig meisje met een erg sterk karakter. Sinds een tijdje doet ze erg afwijzend tegen haar moeder. Noemt haar ‘stom’, wil niet knuffelen en negeert haar soms. Met papa gaat het prima.

Op het eerste gezicht lijken dit misschien heel verschillende situaties. Maar ze hebben een hele duidelijke overeenkomst: In alle situaties reageren de kinderen op de energie van de ouder(s). In alle situaties zat de oplossing in de eerste sleutel: de energetische balans van de ouder.

Je kind reageert het sterkst op je energie

Kinderen – en gevoelige kinderen nog veel sterker – reageren als eerste op je energie. Daarna op het gedrag wat je voordoet, en als laatste pas op wat je zegt.

Dat betekent dat jouw energie een veel sterkere invloed heeft op je kind en op het gedrag van je kind, dan de woorden die je uitspreekt.

Een voorbeeld: Als jij “Nee” zegt, maar geen ‘Nee’ voelt of uitstraalt in je energie, is de kans erg groot dat je kind er niet naar luistert. Hoeveel woorden en dreigementen je er verder ook bij gebruikt. Andersom, als je een hele rustige, diepe ‘Nee’ voelt, heb je meestal weinig tot geen woorden nodig om de boodschap over te brengen.

Met je energie bedoel ik alles wat je in je energieveld houdt. Alles heeft een eigen energie, een eigen trilling: gevoelens, gedachten, (onbewuste) overtuigingen, trauma’s, etc. In dit voorbeeldje kun je “Nee” zeggen, maar tegelijkertijd allerlei gevoelens hebben die dat tegenspreken: angst hebben voor afwijzing, graag willen pleasen, bang zijn voor een boze reactie, conflict willen vermijden, twijfelen aan jezelf en of je ‘Nee’ wel terecht is, je schuldig voelen over de ‘nee’, etc etc. Je kind voelt dan niet je ‘Nee’, omdat je hem zelf ook niet echt voelt, en reageert er dan ook niet op.

Reageert jouw kind pas als je echt boos wordt? Dat komt omdat je dan pas echt je ‘Nee’ voelt. Het hoeft niet zo ver te komen. Je kunt ontzettend rustig en liefdevol, duidelijk maar zonder schreeuwen ‘Nee’ zeggen, én gehoord worden. Dat zit niet in je woorden, maar in je energie.

Kinderen kunnen voor hun geboorte al onze energie voelen. Voordat ze kunnen zien wat we doen, of horen wat we zeggen, voelen ze al hoe wij ons voelen en hoe we o.a. over onszelf denken. Voor kinderen is het dus heel natuurlijk en logisch om als eerste gericht te zijn op onze energie.

Daarnaast hebben jonge kinderen nog geen duidelijk gedefinieerd eigen energieveld, en nemen ze daardoor snel energie over van de omgeving en vooral van de ouders of verzorgers. Alle kinderen, maar gevoelige kinderen hebben dat heel sterk.

En zo speelt onze energie als ouder, dus een enorme rol in het leven en gedrag van ons kind.

We noemen dat ook wel ‘spiegelen’. Kinderen weerspiegelen met hun gedrag wat ze voelen in de energie van de ouder. Dat kan iets zijn wat we in het moment voelen: stress, afwezigheid, vermoeidheid, frustratie, etc – of de diepere en vaker onbewuste gevoelens die we hebben: afwijzing, twijfel, onzekerheid, schuld gevoelens, oude pijnplekjes, etc.

Gevoelige kinderen pikken alles op uit onze energie, en ze reageren daarop met hun gedrag.

Hoe de kinderen uit het voorbeeld reageren op de energie van hun ouders

Terug naar de praktijk voorbeelden, en hoe deze vier kinderen allemaal bleken te reageren op de energie van hun ouders:

In het voorbeeld van Sem zien we een kind wat soms ontzettend overstuur is en een moeder die het graag wil oplossen maar het alleen maar erger lijkt te maken, terwijl het bij papa wel sneller weer goed gaat.

(Mijn kind kan soms zó boos zijn. Wat ik ook probeer, niks helpt dan… Sem is een gevoelige kleuter met veel temperament. Hij kan ontzettend boze buien hebben die zijn moeder radeloos maken. Wat ze ook probeert op die momenten, het lijkt alleen maar erger te worden. Wat ze ook zegt, wat ze ook doet, Sem slaat, schopt en gooit van alles door de kamer. Als papa thuis komt wordt hij opeens wel rustig.)

Hoe Sem reageert op de energie van zijn ouders ->
Vooropgesteld dat Sem een fantastische moeder heeft die absoluut het beste met hem voor heeft, veel van hem houdt en erg haar best doet. Sem’s moeder bleek een typisch energie-patroon te hebben wat bij sensitieve ouders heel erg vaak voortkomt. Haar energieveld is een ‘fluffy wolkje’. Dat betekent dat haar energieveld heel open is, vaak overal is, ze gevoelens van Sem heel snel overneemt, ze zich snel verantwoordelijk voelt voor zijn gevoelens van en die voor hem wil oplossen.

Als Sem onrustig is neemt ze die energie over. Wordt er zelf onrustig van, gaat twijfelen aan zichzelf en wil het oplossen. Doordat zijn moeder met zo veel onrust in haar energie Sem probeert te helpen reageert hij met nog meer weerstand. Hun ‘onrust’ versterkt elkaar. Sem’s vader is minder gevoelig voor de energie van anderen, heeft meer rust in zijn energie en neemt niet zo snel gevoelens over. Door de rust die zijn vader heeft, houdt en uitstraalt, kan Sem zelf ook veel sneller weer rustig worden bij hem.

De oplossing voor zijn moeder was om zelf te werken aan haar eigen energie balans, zodat ze rust kan uitstralen, in plaats van onrust ‘opzuigen’ en overnemen.
(Lees het artikel met uitleg over je energieveld, fluffy wolkjes en hoe dat je kind beïnvloedt HIER)

1


In het voorbeeld van Lisa
zien we een erg gevoelige baby waarvan de moeder bang is dat ze het niet fijn heeft hier op aarde.

(Mijn kind heeft ‘heimwee’, hoe kan ik haar helpen? Lisa is een hele gevoelige baby. Haar moeder is bang dat ze het niet fijn vindt op aarde, hier eigenlijk niet wil zijn en ‘heimwee’ heeft. Ze vindt haar er soms ongelukkig uitzien en meent dat ze moeite heeft met mensen. Lisa’s moeder weet dat haar baby een oude ziel is, en een nieuwetijdskind, en wil haar graag helpen om ‘ te landen’  en de wereld een veilige plek voor haar te maken.)

Hoe Lisa reageert op de energie van haar moeder ->
Vooropgesteld dat Lisa een fantastische moeder heeft die absoluut het beste met haar voor heeft, veel van haar houdt en erg haar best doet. Lisa’s moeder blijkt zelf een ontzettend gevoelige vrouw te zijn die zich vaak onveilig heeft gevoeld in haar leven en het gevoel gehad heeft dat ze nergens thuis hoorde en daar nog steeds mee worstelt. Deze gevoelens draagt zij in haar energie en zijn een soort onverwerkt pijnpuntje in haar.

Omdat baby Lisa zo gevoelig is en de moeder dat van zichzelf herkent, projecteert ze haar eigen pijn en moeite om ‘hier’ te zijn op de baby. Een soort angst dat de baby hetzelfde ervaart, waar Lisa op reageert. Als ik telepathisch met Lisa praat vertelt ze juist dat ze ontzettend blij is hier te zijn en dat ze alleen het stukje van haar moeder spiegelt zodat ze dat in zichzelf kan gaan zien en loslaten.

De oplossing voor haar moeder was om te gaan zien hoeveel angst en pijn ze zelf nog bij zich droeg en nog vaak voelde, uit haar kindertijd en om te realiseren dat dit haar eigen stukje is, en niet dat van Lisa. Door te werken aan haar eigen energie balans en te leren om haar energie bij zich te houden en niet meer op Lisa te projecteren, zag ze al snel dat Lisa het inderdaad vooral heel leuk vindt om hier te zijn.

2


In het voorbeeld van Remco
zien we een speelse kleuter in groep twee waarvan de juf denkt dat het een goed idee is om nog een jaar te blijven. En hoewel de ouders dat zelf niet zo zagen neigen ze er nu toch naar de mening van juf over te nemen, helemaal omdat Remco dit nu ook zelf zegt.

(Welke keuze is het beste voor ons kind? Remco zit in groep 2. Na de vakantie zou hij overgaan naar groep 3, maar de juf denkt dat het beter voor hem is om nog een jaartje te kleuteren. Remco is nog erg speels en vrij en ze denkt dat een jaar langer bij de kleuters hem goed zal doen. Remco’s ouders hadden dat idee niet zo, maar nu de juf het zo duidelijk zegt overwegen ze toch maar om Remco een jaar extra te laten kleuteren. Remco zelf zei de laatste week ook dat hij liever bij de kleuters blijft.)

Hoe Remco reageert op de energie van zijn moeder ->
Vooropgesteld dat Remco een fantastische moeder heeft die absoluut het beste met hem voor heeft, veel van hem houdt en erg haar best doet. Remco’s moeder blijkt een gevoelig en ontzettend intuïtieve vrouw te zijn. Haar eerste ingeving was dat hij er absoluut aan toe was om over te gaan. Omdat ze zo gevoelig is voor de energie (en dus ook meningen) van anderen is haar eigen energie en haar eigen ingeving vermengt met de energie die ze van juf over heeft genomen, en is ze gaan twijfelen. Remco heeft deze energie opgepikt en gezegd dat hij wil blijven om zijn juf en moeder blij te maken.

Als ik contact maak met Remco is ongeveer het eerste wat hij zegt dat hij er echt wel aan toe is om over te gaan. Zijn ouders maken dan uiteindelijk ook de keuze om hem over te laten gaan en hij blijkt zich ontzettend goed te voelen in zijn nieuwe klas.

De oplossing voor toekomstige belangrijke keuzes voor zijn moeder is om haar eigen energie in balans te brengen. Zodat ze dicht bij zichzelf kan blijven, niet meer zo snel en sterk de energie en dus meningen van anderen overneemt en veel helderder haar intuïtie voelt en kan volgen.

3


In het voorbeeld van Mirthe
zien we een gevoelig meisje wat de laatste tijd erg afwijzend doet tegen haar moeder.

(Ik geloof dat mijn dochter mij niet lief vindt… Mirthe is een gevoelig meisje met een erg sterk karakter. Sinds een tijdje doet ze erg afwijzend tegen haar moeder. Noemt haar ‘stom’, wil niet knuffelen en negeert haar soms. Met papa gaat het prima.)

Hoe Mirthe reageert op de energie van haar moeder ->
Vooropgesteld dat Mirthe een fantastische moeder heeft die absoluut het beste met haar voor heeft, veel van haar houdt en erg haar best doet. Mirthe’s moeder is een ontzettend gevoelige en zachte vrouw die zich in haar kindertijd erg afgewezen heeft gevoeld door haar eigen strenge moeder. Ze heeft destijds dat gevoel van afwijzing overgenomen en draagt nog steeds die afwijzing over haarzelf met zich mee in haar energie.

Mirthe vertelt in mijn sessie met haar dat ze super dol is op haar moeder en dat ze heel blij is met het plekje wat ze gekozen heeft. Ze spiegelt haar moeders afwijzing-gevoelens door dat met haar gedrag terug te geven. Ze lijkt haar moeder af te wijzen omdat haar moeder zichzelf afwijst. Mirthe vertelt dat haar moeder de laatste tijd veel gegroeid is en dat het afwijzingsstukje erg omhoog gekomen is* in haar moeder en ze dat terug spiegelt.

De oplossing was voor de moeder om te gaan voelen dat de afwijzing die ze ervaart uit haarzelf komt. Door haar energie in balans te brengen en meer bij haarzelf te houden kon ze gaan zien welke (kind)stukjes in haar nog aandacht en liefde nodig hadden. Toen de moeder zich dit realiseerde en met haar eigen afwijzingsgevoelens bezig ging was het afwijzende gedrag van Mirthe snel weer over.

*Als iets omhoog komt – een oude pijn, onverwerkte gevoelens, trauma, etc – dan is dat vrijwel altijd omdat je onbewuste er aan toe is om het los te laten. Gevoelens wegstoppen is een overlevingsstrategie die ontzettend belangrijk kan zijn – zeker in je kindertijd. Wanneer je je weer veilig voelt, gegroeid bent, volwassen bent, er rust is… kan je onbewuste er voor kiezen om het weggestopte gevoel alsnog te verwerken en los te laten. Dat merk je doordat je het opeens omhoog komt, ook als je dacht dat je er al lang klaar mee was. Dus het kan zijn dat je kind opeens iets gaat spiegelen wat eerder niet speelde, omdat het meer naar boven gekomen is in je energie.

Balans in Jezelf – in je energie

In de voorbeelden die ik hier gebruikt heb uit de praktijk was Balans de grootste en belangrijkste sleutel. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat een rol speelt. De andere twee sleutels – Connectie en Compassievolle Begeleiding, zijn ook belangrijk en spelen ook een rol. In volgende artikelen ga ik daar verder op in.

Maar, je eigen balans als ouder, je eigen energie, is wel vaak de eerste sleutel in de oplossing, en het eerste waar ik naar kijk. Elk kind heeft natuurlijk ook een eigen verhaal en eigen uitdagingen, maar jouw energie is het eerste waar je kind op reageert. Ik merk dat dat door veel ouders enorm onderschat wordt en daarom benadruk ik het hier.

Ik zie regelmatig ouders met kinderen in lastige situaties, die vrijwel direct verschil merken wanneer ze anders leren kijken en zich bewust worden van hun eigen energie en de rol die zij zelf spelen in het gedrag van hun kind.

De andere reden om eerst naar balans te kijken is omdat vanuit balans, alle andere dingen voort kunnen komen: Connectie, compassie, helderheid, intuïtie, vertrouwen, rust, plezier. Al deze dingen komen makkelijker, vanzelf vaak, als je dicht bij jezelf en in balans bent.

Andersom is het heel lastig. Eerst proberen om rustig te blijven terwijl je uit balans bent is bijvoorbeeld heel moeilijk. Terwijl als je in balans bent, rustig blijven bijna natuurlijk en automatisch gaat.

Balans is wanneer je dicht bij jezelf bent, een sterke connectie met je centrum en je intuïtie hebt, je flexibel mee kunt bewegen met wat er op je pad komt en niet te veel meegesleurd wordt door gevoelens van anderen en gebeurtenissen om je heen. Of als dat wel een keer gebeurd, je makkelijk weer bij jezelf terug kunt komen.

De makkelijkste, snelste en meest effectieve manier om in balans te komen is door je energieveld in balans te brengen.

Niemand is altijd helemaal in balans en dat hoeft ook niet. Het gaat er zeker niet om altijd alleen maar gelukkig en blij te zijn en je hoeft je ook helemaal niet schuldig te voelen als je je op dit moment totaal niet in balans voelt. Voor sensitieve mensen is het sowieso vaak lastiger om in balans te zijn, omdat je zo veel voelt en ervaart.

Maar, alle kleine stapjes in de richting naar meer balans, langer in balans of sneller weer terug in balans hebben wel vaak gelijk al een groot effect. Op jezelf, en op je kind.


Wil je zelf leren om duidelijker te worden in je energie, beter met grenzen om gaan, dichter bij jezelf komen en rustiger kunnen blijven?

Speciaal voor gevoelige ouders is deze gratis 10 daagse balans challenge.
In de online mini cursus ontdek je hoe je met je energieveld omgaat en welk effect dat heeft op jou en op je kind, en krijg je 3 korte meditaties om je te helpen je energieveld in balans te brengen, dicht bij jezelf te komen en steeds bewuster te worden.

Klik hier om je gratis aan te melden

DELEN IS LIEF!

Leony Vandebelt

Leony is een internationale coach, teacher en auteur op het gebied van intuïtief opvoeden. Ze werkt met sensitieve ouders en ouders van sensitieve kinderen die op zoek zijn naar nieuwe inzichten en effectieve tools om kinderen bewust en positief op te voeden.