“Ik wil graag rustig blijven bij mijn kinderen, maar dat lukt niet altijd” – Leony Vandebelt

“Ik wil graag rustig blijven bij mijn kinderen, maar dat lukt niet altijd”

 

Hoeveel we ook van onze kinderen houden, ouderschap kan van tijd tot tijd enorm vermoeiend zijn.

Vooral als sensitieve ouders hebben we vaak de neiging om voor iedereen goed te zorgen, maar onszelf te vergeten; Onze grenzen op tijd, liefdevol en toch duidelijk aangeven vinden we vaak lastig; Boosheid en conflicten vermijden we liever – ook al kan dat niet met opgroeiende kinderen, en soms zijn we zo moe dat een lekkere warme douche (in je eentje) al kan voelen als een vakantie.

En dan zijn er die momenten dat we het gewoon even niet meer kunnen hebben en ons geduld verliezen. Hoe zeer we ook positief en rustig willen blijven, onze vermoeidheid of frustratie wint. En later voelen we ons daar dan weer schuldig over…

Wat ook de oorzaak is van je frustratie of het verliezen van je geduld, vrijwel altijd is het een indicatie dat je wat liefdevoller met jezelf zou kunnen omgaan.

Jij bent ook belangrijk

Als je vaker boos bent dan je zou willen, regelmatig je geduld verlies of schreeuwt, dan is het een goed idee om van jezelf ook een prioriteit te maken. In de relatie met je kind ben jij ook belangrijk. Je mag ook dingen voor jezelf doen en soms even voor jezelf kiezen.

Misschien voel je je snel schuldig over dingen voor jezelf doen, of over je eigen behoeftes en grenzen hebben. Zo was het bij mij in ieder geval wel. Maar draai het dan eens om: Als je continu moe en overvraagd bent heb je niet veel over om te geven. En als je goed voor jezelf zorgt en soms ook voor jezelf kiest, geef je je kinderen een gezond voorbeeld: Zij mogen ook goed voor zichzelf zorgen en zien van jou dat het oké is om af en toe lekker voor jezelf te kiezen.Leer je kinderen dat het oké is om van jezelf te houden, voor jezelf te zorgen, en af en toe ook voor jezelf te kiezen (1)Bovendien reageren kinderen heel sterk op wat wij voelen, of we ons daar nou bewust van zijn of niet. Kinderen spiegelen met hun gedrag, wat ze oppikken in onze energie. Hoe meer we zelf in balans zijn, hoe makkelijker de omgang met onze kinderen wordt.

Hier zijn 10 manieren om meer geduld te krijgen en rustiger te blijven:

1. Voed je ziel

Maak tijd voor jezelf. Het is soms lastig om tijd voor jezelf te hebben, of het lijkt totaal onmogelijk, maar je hebt het wel nodig. Regel een betrouwbare oppas, maak afspraken met je partner, of misschien is er een moeder die één middag per week jouw kinderen op wil vangen en jij op een andere middag die van haar. En dan niet stiekem de was wegwerken of gaan stofzuigen, maar lekker iets doen waar je echt blij van wordt.

2. Beweeg je lichaam

Ga regelmatig sporten, wandelen, dansen of iets anders doen waarbij je je lichaam beweegt. Dat creëert stofjes waar je blij van wordt in je lichaam – zoals endorfine en oxytocine, en het verlaagt het stresshormoon cortisol. Minder stress en meer blije gevoelens dus. Een lekkere wandeling maken kan bovendien prima samen met de kinderen.

3. Lach, huil of schreeuw het eruit

Geef jezelf gezonde outlets voor je eigen gevoelens en frustraties. Lucht je hart bij een goede vriendin, zet een lekkere huilfilm, of juist een briljante comedy op als de kinderen op bed liggen of mijn lievelings-: rijd met je ramen open en zing keihard mee met de radio. Waar jij je dan ook lekker bij voelt en wat je een gevoel van opluchting geeft.

4. Nee is oké

Geef op tijd je grenzen aan. Voor velen van ons is het moeilijk: op tijd voelen waar onze grenzen zijn, ze liefdevol, rustig maar toch duidelijk en helder aangeven, we zijn bang voor conflicten en boosheid en we willen onze kinderen graag blij maken. Maar als je steeds over je grenzen gaat of laat gaan, verlies je gegarandeerd vanzelf een keer je geduld.

Kinderen mogen hun eigen reactie op grenzen hebben. Ze mogen boos of teleurgesteld daarover zijn, en dat is niks persoonlijks tegen jou en niet iets wat jij op hoeft te lossen. Geef ze ruimte voor hun gevoelens en blijf bij jezelf, dan worden grenzen uiteindelijk ook steeds makkelijker geaccepteerd.

5. Wat voel ik eigenlijk?

Neem regelmatig even een stap terug en check even bij jezelf hoe je je voelt. Ben je blij, wil je dit echt doen, wat heb jij nu nodig? Veel van ons sensitievelingen zijn zo gefocust op wat anderen voelen dat we de connectie met onszelf een beetje kwijt zijn. Maak regelmatig even contact met jezelf. Zo kom je er steeds meer achter waar je grenzen liggen en wat eigenlijk jouw behoeftes zijn, en wordt voor jezelf zorgen steeds makkelijker.

6. ‘Goed genoeg’ is ook perfect

We houden zielsveel van onze kinderen en willen graag alles perfect doen. We hebben vanuit ons massa bewustzijn, cultuur, reclames, etc, een soort onrealistisch beeld van een super moeder/vader die alles perfect doet. We zien bij anderen wat er goed gaat en focussen bij onszelf vooral op wat wij niet goed vinden gaan.

Maar perfect bestaat niet, en perfectie nastreven levert vooral veel frustratie en onzekerheid op. Wees lief voor jezelf. Tandenpoetsen een keer overslaan, 2x patat eten, je kind voor de TV zetten omdat je gewoon even ruimte voor jezelf wil – is niet het einde van de wereld. Ga voor ‘goed genoeg’ in plaats van ‘perfect’. Dat voelt zachter en levert veel minder stress op (en dus meer geduld). Geniet van wat er is, en wat vandaag lukt. Morgen is er weer een dag.

7. Stop met vechten

Tegen jezelf en je gevoelens om precies te zijn. Als je je gevoelens wegdrukt of weg wilt hebben, blijven ze juist in je systeem. Ze komen in je onderbewuste terecht en ze blijven omhoog komen, op momenten dat ze getriggerd worden en meestal niet als jij er op zit te wachten. Je verliest de controle en voor je het weet sta je dingen te doen die je juist niet wil doen.

What you resist, persist (1)

Dus hoe vervelend het ook is om frustratie, boosheid of andere minder fijne gevoelens te hebben, de enige manier om er gezond mee om te gaan en er niet steeds beïnvloed door te worden is door ze volledig te voelen en accepteren. Haal diep adem in je frustratie, laat het helemaal toe, houd je aandacht in je lichaam en voel je frustratie in elke cel. Yep, dat voelt tegennatuurlijk. Maar de enige manier om echt van een gevoel ‘af te komen’ (los te laten) is door het te volledig te voelen. Je hoeft er niks mee te doen, alleen maar voelen en laten zijn. Dan merk je vanzelf dat het na een tijdje zachter wordt en oplost.

8. Omlaag, omlaag, omlaag

Als je overstuur, boos of gefrustreerd bent, schiet je energie omhoog. Uit je centrum – waar je energie zit als je helemaal rustig bent. Als je heel goed oplet kun je dit letterlijk voelen. Als je merkt dat je geduld op is, haal dan een paar keer diep en rustig adem en breng je energie weer omlaag.

Dat kun je bijvoorbeeld doen door op je inademing heel bewust je adem helemaal door je lichaam naar beneden te volgen, tot in je tenen. Op je uitademing laat je alles los, spanning uit je spieren, je schouders naar beneden. Je kunt op je uitademing rustig terug tellen van 5 naar 0 of visualiseren dat alles in en om jou naar beneden gaat. Focus je aandacht in je lichaam, in je buik / centrum om daar weer terecht te komen.

9. Terug in je eigen bubbel

Als je erg gevoelig bent, heb je vaak een erg ‘fluffy’ energieveld – als een wolkje en kun je soms makkelijk alles van iedereen voelen. Ook de heftigere buien van je kinderen kunnen behoorlijk binnenkomen en uitputtend zijn. We denken vaak dat dit komt omdat wij van alles binnen laten – zo voelen we dat immers, dat het bij ons binnenkomt. Maar wat we eigenlijk doen is met onze eigen energie continu overal aan het voelen zijn, als een soort extern gerichte antenne’s: Wat gebeurd er? Ben ik veilig? Wat zegt dit over mij? Etc. Het is een soort veiligheidsmechanisme.

Als jij gevoelens van anderen sterk voelt, of overneemt, dan zit je niet in je eigen bubbel, maar in die van iemand anders. Haal regelmatig je energie even helemaal terug. Adem in, focus op jezelf en in jezelf en laat al jouw energie helemaal bij je terugkomen. In je eigen bubbel zitten betekent niet dat je ‘hard’ bent, afgesloten bent, of niet meer kunt zien wat een ander voelt, en daar geen compassie voor kunt hebben. Het betekent alleen dat je in je eigen energie bent, dichtbij jezelf blijft en niet continu meegesleurd wordt door wat er buiten je bubbel gebeurd of er steeds door leegloopt.

kinderen reageren heel sterk op hoe jij je voelt en op wat jij – bewust of onbewust - in je energie houdt

10. In je lichaam met je voeten op de grond

Gronden is ook een belangrijke tool voor balans en om rustig te kunnen blijven. Rust zit in je lichaam, niet in je hoofd. Als je goed gegrond bent kun je makkelijker gevoelens loslaten, of laten zijn, en stress en frustratie afvoeren. Het helpt je ‘present’ te zijn in het hier en nu en om om te gaan met wat er is. Er zijn veel verschillende manieren om te gronden: bewegen, natuur, water, douchen, een goede meditatie, diep en rustig ademen zijn voorbeelden. Vind een manier die voor jou goed voelt, en grond jezelf regelmatig.

Kinderen staan energetisch nog heel erg open. Als jij goed grond, help je je kind ook mee naar beneden. Dat helpt bijvoorbeeld met rustig worden als ze overstuur zijn, en bij het in slaap vallen als ze nog druk zijn. Bovendien vragen onze kinderen ons vaak om in het ‘hier en nu’ te zijn en kunnen ze erg aan ons trekken als we ongegrond (en dus afwezig) zijn.

Ik hoop dat je wat tips hebt gevonden om mee aan de slag te gaan. Met alles geldt: als je het oefent op momenten dat je het niet nodig hebt, gaat het makkelijker – en uiteindelijk vanzelf – op momenten dat je het wél nodig hebt.

Veel plezier en succes!

Liefs,
Leony

 

DELEN IS LIEF!

Leony Vandebelt

Leony is een internationale coach, teacher en auteur op het gebied van intuïtief opvoeden. Ze werkt met sensitieve ouders en ouders van sensitieve kinderen die op zoek zijn naar nieuwe inzichten en effectieve tools om kinderen bewust en positief op te voeden.