6 Voordelen van een hoogsensitieve ouder zijn + tips om dat te gebruiken – Leony Vandebelt

6 Voordelen van een hoogsensitieve ouder zijn + tips om dat te gebruiken

Als je hoogsensitief bent en kinderen hebt, kan dat soms voor uitdagingen zorgen. Je bent misschien sneller moe of overprikkeld, omdat alles zo binnenkomt. Je kunt vaak alles voelen van je kind alsof het van je zelf is. Boosheid en confrontaties kunnen lastig zijn, net zoals grenzen aangeven en niet vergeten om ook goed voor jezelf te zorgen.

Maar andersom komt je sensitiviteit gelukkig ook met heel veel voordelen en handige eigenschappen die je kunt gebruiken als mama of papa.

Hier zijn 6 manieren waarop je je sensitiviteit positief kunt gebruiken:

1. Je kunt je intuïtie vertrouwen als je keuzes maakt voor je kind

Wij sensitievelingen zijn erg goed met aanvoelen. We kunnen ook erg onzeker zijn en misschien niet altijd ons onderbuikgevoel vertrouwen, maar als we eerlijk zijn dan voelen we eigenlijk stiekem altijd wel wat de beste keuze is. Hoe meer we onze intuïtie vertrouwen en volgen, hoe sterker we onze intuïtie gaan voelen.

Wanneer je een keuze moet maken voor je kind, bijvoorbeeld welke school, hoe om te gaan met een situatie, wel of niet deze activiteit gaan doen, neem dan even een momentje om te luisteren naar jezelf. Haal een paar keer diep adem, ontspan je lichaam en voel. Voelt deze optie als een ‘ja’, een licht gevoel, blije kriebels? Of voelt het in je lichaam als een ‘nee’? Vaak een veel zwaarder gevoel.

2. We kunnen makkelijker mediteren

Omdat wij weten dat het werkt! Je kunt verschillende vormen van meditatie gebruiken in je ouderschap. Ik vind het zelf bijvoorbeeld heerlijk om in een momentje voor mezelf gevoelens van kalmte, zekerheid en vertrouwen in mezelf op te roepen en mijn energieveld te laten vullen. Ik weet dat mijn zoon er erg goed op reageert als ik deze vibraties in mij draag en uitstraal. Ik oefen dit op rustige momenten wanneer het niet nodig is, zodat ik het op momenten dat het wel nodig is ook makkelijker kan voelen.

Je kunt ook een soort liefdemeditatie doen wanneer je kind overstuur is. Terwijl je je kindje troost en lekker laat uithuilen in jouw armen – of even zijn of haar eigen ruimte geeft als je kind dat nodig heeft – grond je jezelf zo goed als je kan en focus je op het voelen van zo veel mogelijk liefde. Dit is de meest behulpzame vibratie die we ons kind kunnen aanbieden op zo’n moment en als wij goed gegrond zijn helpt dat ons kind ook om weer te gronden.

3. We kunnen ons kind intuïtief aanvoelen en met enige oefening ook intuïtief of telepathisch communiceren

Elk mens heeft het vermogen om intuïtief en telepathisch te communiceren. Kinderen communiceren vaak al via onze intuïtie met ons. We hebben alleen niet altijd bewust door dat dat ene goede idee of dat voorgevoel eigenlijk van ons kind kwam.

Voor ons sensitivo’s is het vaak een stuk makkelijker om dit te leren. Wij zijn meer gewend om subtielere gevoelens en energieën op te pikken en het is vaak makkelijker voor ons om ons af te stemmen.

Als je dit nog nooit geprobeerd hebt is het handig om te weten dat om helder in te kunnen voelen in iemand anders, of om te communiceren met je kinds hoger zelf of ziel, je eerst een sterke connectie met jezelf moet hebben. Dat is logisch omdat je ‘antenne’ in jezelf zit, en je met deze antenne signalen oppikt.

Het is een veel voorkomende ‘beginnersfout’ om al je aandacht en energie naar de andere persoon toe te brengen wanneer je telepathisch met die persoon wilt communiceren. Dat is een beetje hetzelfde als thuis een perfecte radio hebben maar met je auto naar het radiostation rijden en voor het gebouw gaan staan om te kijken of je de muziek daar kunt horen.

Haal een paar keer diep adem, grond jezelf en maak eerst verbinding met je centrum of hart waar je antenne is. Terwijl je je focus op je eigen centrum of hart houdt, en zo veel mogelijk uit je hoofd blijft, maak je vervolgens een connectie met je kind. In het begin pik je misschien alleen vrij eenvoudige dingen op, zoals golven van liefde. Maar als je dit vaker oefent, heb je een prachtige tool om meer verbinding met je kind te voelen, uit te vogelen wat er echt aan de hand is of om te checken hoe het met je kind gaat als jullie niet samen zijn. Uiteindelijk kun je hele gesprekken voeren, zelfs als jullie aan verschillende kanten van de wereld zijn.

4. We kunnen ons kind helpen om energieën los te laten en op te schonen

Omdat wij weten hoe het voelt als je energie helemaal blurry is en vol met energie van anderen. Omdat we veel makkelijker subtiele energieën voelen, hebben we ook veel sneller door als er iets niet helemaal goed is. We kunnen onze kinderen helpen om hun energieveld, of fysieke ruimte, op te schonen als we het gevoel hebben dat dat nodig is.

Relax en grond jezelf eerst en kijk dan naar je kind terwijl je je ogen gesloten houdt. Wordt je bewust van het energieveld van je kind. Vertrouw erop dat je het zult zien, voelen, weten, merken wanneer er iets is wat aandacht nodig heeft. Als je kind overstuur is of je pikt iets op in zijn of haar energieveld, kun je met intentie visualiseren dat er een helder wit licht via de kruin het lichaam van je kindje binnenstroomt en onderweg naar beneden alles oplost wat daar niet meer hoeft te zijn. Totdat het uiteindelijk het hele lichaam gevuld heeft en het naar buiten straalt. Je kunt hetzelfde doen met fysieke ruimtes zoals de slaapkamer, of zelfs klaslokalen.

Ook hier geldt dat hoe meer je het oefent, hoe makkelijker het wordt om zo bewust energie waar te nemen. Als je kind oud genoeg is, en het zelf leuk vindt om te doen, kun je je kind leren hoe het zelf zijn of haar energieveld of kamer kan opschonen, of het samen doen.

5. We kunnen kinderen meenemen in onze gronding

Als hoogsensitieve wezens, weten we maar al te goed hoe belangrijk gronden is. Het helpt ons om ons in balans te voelen, ons veilig te voelen, om te gaan met de activiteiten van het dagelijks leven zonder volledig uitgeput of in de war te raken. Eigenlijk verloopt alles gewoon een stuk beter als we goed gegrond in ons lichaam zitten. Omdat wij geleerd hebben hoe we dit het beste kunnen doen, of dat aan het leren zijn, kunnen we onze sensitieve kinderen hier ook mee helpen.

Voor mijn zoon werkt het bijvoorbeeld erg goed om lekker lang te douchen, buiten te spelen, op tijd te eten, bewust te gronden met ademhaling en veel te knuffelen of te masseren om te gronden in zijn lichaam en hem meer in balans te houden. Gebruik je eigen tools en inzichten die je verzameld hebt over de jaren en probeer uit welke goed werken voor jouw kind. 

Vooral voor het slapen gaan is gronden heel handig. Een kind dat nog ongeaard rond stuitert, kan moeilijker in slaap vallen. Je kunt kinderen nooit dwingen om te gaan gronden, en dat hoeft ook niet, maar als je jezelf goed grondt, zelf je energie naar beneden brengt dan voelt je kind dat ook en kun je je kind meenemen in jouw gronding.

6. We begrijpen gevoelens!

Als je hoogsensitief bent, voel je zelf vaak heel veel en begrijp je veel gevoelens. Het is dan makkelijker om de gevoelens van je kind ook te begrijpen en ruimte te kunnen geven. Kinderen die zich echt gezien en gehoord voelen, die zich begrepen voelen, zijn gelukkiger. Dus dat is een groot voordeel voor ons.

De uitdaging zit soms in de gevoelens van je kind ruimte te geven, zonder ze te willen fixen of op jezelf te betrekken. Als gevoelens een beetje te heftig binnen komen, dan neig je er misschien soms naar je kind te willen afleiden van het gevoel, je grenzen een beetje op te schuiven om je kind te pleasen of uit te leggen waarom een kind niet verdrietig of boos hoeft te zijn.

Maar dat gevoel is er gewoon even en gevoelens willen vaak alleen maar gehoord worden en eruit komen. Verdriet is oké, dat mag er zijn. Boosheid is oké, dat mag er zijn. Het is niet jouw taak om er voor te zorgen dat je kind alleen maar blij is. Dat kan ook helemaal niet, dus als je dat – bewust of onbewust – probeert, word je er alleen maar onzeker en gefrustreerd van. Wel kun je je kind leren om met de minder fijne gevoelens om te gaan en ze laten voelen dat ze helemaal oké zijn.

Ik hoop dat je iets aan deze opties hebt en misschien nieuwe ideeën hebt opgedaan om je sensitiviteit positief te gebruiken in je ouderschap!

DELEN IS LIEF!

Leony Vandebelt

Leony is een internationale coach, teacher en auteur op het gebied van intuïtief opvoeden. Ze werkt met sensitieve ouders en ouders van sensitieve kinderen die op zoek zijn naar nieuwe inzichten en effectieve tools om kinderen bewust en positief op te voeden.